Energietransitie bij De Laagbouw

Zoals velen, zoeken ook bewoners bij De Laagbouw naar mogelijkheden om zuiniger te zijn op ons milieu waaronder energie. Op de website van De Laagbouw geven wij hier ook aandacht aan.
Bijzonder actief op dit gebied is Anne Stijkel uit Maldenhof. Met haar stichting Cocratos zoekt zij naar allerlei mogelijkheden.

update 1 mei 2019
14 mei Sociaal Duurzaamheid Symposium in het stadsdeelkantoor Zuid-Oost met als thema: Geen hogere woonlasten en grijp de energietransitie aan om banen te creëren in Zuidoost. Dat zijn de twee belangrijkste stellingen waarover op dinsdagmiddag 14 mei uitgebreid gepraat zal worden op het symposium over sociale duurzaamheid. Zie website Gemeente voor nadere toelichting en aanmelding. Dit symposium over sociale duurzaamheid vormt de aftrap voor het duurzaamheidsfestival dat gehouden wordt op 14, 15 en 16 mei. in ons Stadsdeelkantoor (zie ook bijgaande flyer).

Op de COCRATES kamer in het Stadsdeelkantoor geeft Anne Stijkel met anderen onderstaande workshops:

  • Dinsdag 14 mei 19.00 -21.00 uur: Gaasperdam SLIM naar QuickFit aardgasvrij, met GroenGas leren van de pilot in Boven Pekela.
    (zie www.slimwonengaasperdam.nl) met als gast: Pieter Brink, voorzitter van de Stichting Samen Energie Neutraal (zie www.samenenergieneutraal.nl). Pieter Brink is tevens projectleider van de BZK-pilot in Boven Pekela.
  • Woensdag 15 mei 19.00 -21.00 uur: Besmettelijke BUURTKracht 2.0 (zie https://www.youtube.com/watch?v=jEZBI2iCNAc)
    En: wat kun jij als energie ambassadeur betekenen in je buurt? Met als gasten enkele energie ambassadeurs die je voor zijn gegaan
  • Donderdag 16 mei 19.00 -21.00 uur: Zonnepanelen voor iedereen, dankzij postcoderoos 2.0 en andere financieringsconstructies
    Zie www.zuiderlicht.nu met als gast Frank Boon van Energiecoöperatie Zuiderlicht. Voor ’eigen' daken, andermans daken en taluds in Zuidoost.

Aanmelden bij anne-punt-stijkel-at-cocreatie-punt-nl.


update 1 april 2019
Eind maart 2019 kwam het goede nieuws: het participatie en implementatietraject 'Gaasperdam SLIM naar QuickFit Aardgasvrij’ is gehonoreerd door het Subsidiebureau van Amsterdam. Daarom kunnen we er nu de komende 2 a 2,5 jaar met een aantal partners, waaronder gemeente en Waternet, flink tegenaan! Stichting COCRATOS is de trekker van dit project.

We beginnen zeker niet bij nul! We bouwen voort op eerdere projecten, eerst onder de naam van Wij krijgen Kippen, daarna onder de naam van SLIMwonenGaasperdam, met Besmettelijke BUURTkracht (2.0) en BuurtzoektWarmte en Anand Jyoti biedt BUURTwarmte. Zie https://www.cocratos.nl/slimwonengaasperdam/ . En NU gaan we dan voor GroenGasQuickFit! Te beginnen in Holendrecht Oost, later ook voor alle andere laagbouw in Gaasperdam, en wellicht ook voor de middelhoogbouw en hoogbouw. Voor huurders en eigenaren. Ook buiten Gaasperdam hebben laagbouwwijken al interesse getoond: Huntum, Geerdinkhof en Kantershof.

Op 14 mei 2019 vindt het ‘sociaal Klimaatakkoord Zuidoost’ plaats in het Stadsdeelkantoor van Amsterdam Zuidoost, vooruitlopend op het Amsterdams Klimaatakkoord dat op 20 juni 2019 in de Arena wordt gesloten. Ik nodig jullie van harte uit om beide data vrij te houden. Op 14 mei zal ik het project GroenGas QuickFit lanceren. Daar zal ook een duurzaamheidsmarkt worden gehouden (zoals wij die eerder ook al hielden in buurthuis Holendrecht onder de naam 'SLIMME markt').

Voor wie zich alvast wat wil inlezen: zie artikel bij Gawalo
Er zijn ook al een paar leuke filmpjes: Quick-fit oplossing van Stichting Samen Energie Neutraal en op YouTube en meer algemeen deze Morgenland film.

update 29 december 2018
Op dit moment lijkt de zogenaamde GroenGasQuickFit een veelbelovende weg te zijn om Gaasperdam aardgasvrij te krijgen. Zie hier haar samenvatting voor deze optie (2018-12-21).

In het Parool van 2 februari 2019 wordt ook aan dit onderwerp aandacht gegeven. Zie alhier een kopie van het artikel "van poep naar brandstof".