De Groene HUB Gaasperdam

In dit deel van de website wordt een deel van de initiatieven van Anne Stijkel uit Maldenhof beschreven. Anne wil op een sociale manier haar omgeving in Gaasperdam verbeteren door mee te helpen om een duurzame circulaire leefomgeving te bevorderen met gelijke kansen voor alle bewoners.
De Groene Hub is sinds december 2019 haar uitvalsbasis.
Niet alle initiatieven van Anne zijn succesvol, zoals het benutten van de restwarmte uit het AMC en de diverse datacentra via een warmtenet. Maar deze initiatieven stimuleren wel om door te gaan met experimenteren. Er wordt daarbij veel kennis opgedaan die Gaasperdam en haar bewoners verder kan helpen.

De Groene Hub bevindt zich in de voormalige Lotusschool, achter bij de winkelstrip van Holendrecht. Het is een schoolgebouw met 4 klassen en een gymzaaltje.

groene hub

 


De Groene Hub ZO biedt de volgende kansen:

  • Impuls aan de participatie van bewoners door te werken vanuit de principes van democratische vernieuwing zoals die ook door het stadsbestuur worden onderkend
  • We benutten sociale kansen van de impuls Amsterdam Aardgasvrij.
  • De winkelstrip krijgt een impuls vanuit andere energie en een voorbeeldplek waar een duurzamer leven wordt voorgeleefd.
  • Door gericht te werken aan een coöperatie stimuleren en ontwikkelen we een vorm van duurzaam ( ondersteund) ondernemerschap waarnaar bewoners de stap wel kunnen zetten
  • Er ontstaat een energie-inloopplek waar mensen met hun vragen naartoe kunnen.

Collectieve inkoopactie zonnepanelen en isolatie via het Regionaal Energieloket [16 juni 2020]

Denkt u ook al langer aan de het verduurzamen van uw woning? Doe dan nu met ons mee.
U kunt op korte termijn profiteren van een goed geïsoleerd huis en zelf opgewekte duurzame zonne-energie.

Deze actie loopt tot en met 15 oktober 2020. Zie Bewondersbrief Gemeente Amsterdam.


De Circ-biovergister als sociaal-duurzaam vliegwiel in Holendrecht [26 augustus 2020]

proces biovergister 50

Schematische voorstelliing van de biovergister

De CirC-biovergister, met mogelijk glazen omkasting, die per dag 50 kg GFE kan omzetten in 15 m3 biogas (en plantenvoeding en CO2) kan wat de warmtebron betreft een belangrijke aanvulling en opwarmer zijn. Goed voor het voorstellingsvermogen: GFE is grondstof voor biogas voor warmte / koken op GFE, plantenvoeding is voor de tuin, CO2 voor groei van groenten in de glazen kas; daarnaast ook voor rattenbestrijding en voorkomen van nieuwe uitbraken door samen te leren de openbare ruimte ‘anders’ te beheren, ‘anders’ te organiseren. Het GFE is een afvalstroom van de winkeliers, scholen en buurtcentrum in de directe omgeving. Voor de geschatte investering van zo'n € 54.000 exclusief btw, wordt subsidie aangevraagd en een crowfunding actie opgestart.
Elke gebruiker krijgt een persoonsgebonden pas; dankzij de intelligentie van het apparaat kan ook zichtbaar wordt gemaakt wie wat er in gooit (kwaliteit en kwantiteit). Zo leren we samen. Zo maken we ook zichtbaar wat kort cyclisch CO2 betekent. Het geld dat vervolgens verdiend wordt met de vergister, na aftrek van de onderhoudskosten, kan weer worden gebruikt voor nieuwe sociale projecten in de wijk, te beheren door de Gebiedscoöperatie ‘De Groene Hub’ ( i.o.).


GFE (Groenten, Fruit en Etensresten) inzameling [29 maart 2020]

Om Amsterdam meer te verduurzamen plaatst de Gemeente dit najaar in Gaasperdam 30 GFE containers waarin Groente-, Fruit- en Etensresten worden ingezameld.
Zoals het er nu uitziet, komen er 4 containers in Maldenhof, 1 in Mijehof en 1 in Mijndenhof. Bij een voldoende belangstelling kunnen dat er meer worden. Per container kunnen 20 huishoudens meedoen. Zij krijgen met een pasje toegang tot de container. Hiermee wordt voorkomen dat er ander afval dan GFE in de containers komt. Per container is één van de bewoners het aanspreekpunt. Degenen die meedoen krijgen een bakje met zakjes dat in een keukenkastje past. De containers worden wekelijks geleegd.
Dit type containers staat nu ook al op Java-eiland en op Steigereiland op IJburg.

gfe java eiland940

Het project Gaasperdams Groengas (zie www.gaasperdamsgroengas.nl) wil dit GFE gebruiken in de toekomstige Groengas vergister. Samen met ons rioolwater kun je van GFE GroenGas maken.
Zolang onze 'eigen' Groengas vergister er nog niet is kunnen wij het ingezamelde materiaal kwijt in de Arena-vergister. Die Arena-vergister komt er volgens plan dit najaar en draait dan op 'swill' (etensresten) van de Arena, ING en andere grote bedrijven in de omgeving. Daar kan ons Gaasperdamse GFE voorlopig bij.
De Arena-vergister maakt geen Groengas maar elektriciteit en warmte. De warmte wordt gebruikt voor verwarming van het speelveld.

Wilt u meedoen met of heeft u vragen over het GFE-project of de energietransitie in Gaasperdam, vul dan onderstaand formulier in.

Ik wil deelnemen aan het GFE project.    (vinkje indien ja)

e-mail: *
naam: *
hof:
huisnummer:
postcode:
informatie, vragen of ideeën met betrekking tot GFE of de energietransitie:
 

Velden met een * zijn verplicht in te vullen.


Bezoek proefinstallatie GroenGas in Leeuwarden [1 oktober 2019 ]
2019 09 04 proefinstallatie groengas
Op woensdag 4 september 2019 heb ik de proefinstallatie van Bareau in Heerveen mogen bekijken. De excursiegroep onder leiding van projectleider Groengas Gaasperdam, Anne Stijkel uit Maldenhof, bestond uit enkele buurtgenoten, vertegenwoordigers van de Gemeente Amsterdam, Waternet en de beweging 02025.nl.
Groengas heeft precies dezelfde samenstelling als het aardgas uit Groningen. Binnen het project Groengas Gaasperdam wordt onder Groengas verstaan, gas dat wordt geproduceerd vanuit stoffen die zogenaamd kort cyclisch zijn. Deze kort cyclische stoffen zijn alle stoffen die in onze riolering gaan, aangevuld het etensresten en al het andere groente- en fruitafval. Dit zijn nu ook net de producten die in de vuilverbranding in Amsterdam de meeste energie kosten om te verwerken. Ons afval uit de voedselketen wordt straks goed gebruikt en brengt geen nieuw CO2 in de lucht zoals houtsnippers, kolen en gas dat wel doen. Gaasperdam heeft een uniek rioleringssysteem waarbij het regenwater gescheiden is van het afvalwater.
In de gistingsketel doen bacteriën het werk onder een hoge druk van 20 atmosfeer. Deze druk wordt door de bacteriën zelf opgebouwd. Door de toevoeging van waterstof wordt nog meer Groengas aangemaakt en in principe kan ook nog extra CO2 worden toegevoegd. Het waterstof heb je echter niet voor het oprapen. Maar in perioden dat de opwekking van elektriciteit door zonnepanelen en windmolens groter is de vraag of verwerkingscapaciteit van het elektriciteitsnet, kan deze energie in nuttig waterstof worden omgezet.
Een van de randvoorwaarden is dat iedereen in Gaasperdam, arm of rijk, evenveel van dit gas kan profiteren en dat de kosten voor niemand omhoog gaat. Wel wordt er naar gestreeft om grote partijen zoals de NAM met o.a. Shell buiten de deur te houden. Daarom gaat worden geprobeerd om ook bewoners en bewoners uit de omliggende postcodes te laten participeren. De belangrijkste vorm hierbij is het verzamelen van goed keukenafval zonder vervuiling zoals bijvoorbeeld plastic, restafval, glas en tuinafval. Hiertoe moet een slim systeem worden bedacht.
De GroenGasfabriek Gaasperdam zal zo'n oppervlak van 20x50 meter hebben en ergens ten westen van de spoorlijn komen omdat daar ook het hoofdriool loopt. De hoogte van het gebouw zal met zo'n 15 meter lager zijn de grote bomen. Het streven is om voor 2024 in productie te gaan.
Voor meer informatie kijk op de website GaasperdamsGroenGas.nl

Update 26 augustus 2020
Er ligt een review van Waternet en Bareau, waaruit blijkt dat de geplande hogedrukvergister met 100% rioolslib van Gaasperdam en 80% GFE vooralsnog (zonder toegevoegde waterstof uit niet-bruikbare pieken zonne-energie) maar max 10% van de woningen van Gaasperdam van GroenGas kan voorzien, mits die woningen QuickFit zijn aangepakt (met hybride warmtepomp, zonnepanelen en kierdichting).


Gaasperdam SLIM naar QuickFit Aardgasvrij [1 april 2019]
Eind maart 2019 kwam het goede nieuws: het participatie en implementatietraject 'Gaasperdam SLIM naar QuickFit Aardgasvrij’ is gehonoreerd door het Subsidiebureau van Amsterdam. Daarom kunnen we er nu de komende 2 a 2,5 jaar met een aantal partners, waaronder gemeente en Waternet, flink tegenaan! Stichting COCRATOS is de trekker van dit project.

We beginnen zeker niet bij nul! We bouwen voort op eerdere projecten, eerst onder de naam van Wij krijgen Kippen, daarna onder de naam van SLIMwonenGaasperdam, met Besmettelijke BUURTkracht (2.0) en BuurtzoektWarmte en Anand Jyoti biedt BUURTwarmte. Zie https://www.cocratos.nl/slimwonengaasperdam/ . En NU gaan we dan voor GroenGasQuickFit! Te beginnen in Holendrecht Oost, later ook voor alle andere laagbouw in Gaasperdam, en wellicht ook voor de middelhoogbouw en hoogbouw. Voor huurders eigenaren. Ook buiten Gaasperdam hebben laagbouwwijken al interesse getoond: Huntum, Geerdinkhof en Kantershof.

Op 14 mei 2019 vindt het ‘sociaal Klimaatakkoord Zuidoost’ plaats in het Stadsdeelkantoor van Amsterdam Zuidoost, vooruitlopend op het Amsterdams Klimaatakkoord dat op 20 juni 2019 in de Arena wordt gesloten. Ik nodig jullie van harte uit om beide data vrij te houden. Op 14 mei zal ik het project GroenGas QuickFit lanceren. Daar zal ook een duurzaamheidsmarkt worden gehouden (zoals wij die eerder ook al hielden in buurthuis Holendrecht onder de naam 'SLIMME markt').

Voor wie zich alvast wat wil inlezen: zie artikel bij Gawalo
Er zijn ook al een paar leuke filmpjes: Quick-fit oplossing van Stichting Samen Energie Neutraal en op YouTube en meer algemeen deze Morgenland film.


GroenGasQuickFit [29 december 2018]
Op dit moment lijkt de zogenaamde GroenGasQuickFit een veelbelovende weg te zijn om Gaasperdam aardgasvrij te krijgen. Zie hier haar samenvatting voor deze optie (2018-12-21).

In het Parool van 2 februari 2019 wordt ook aan dit onderwerp aandacht gegeven. Zie alhier een kopie van het artikel "van poep naar brandstof".

Login om te antwoorden